Tuesday, July 29, 2008

PokOK daH bESAr









28 Julai...
singgah kat ASDAF etelah beberapa hari tak pegi...
nak tengok perkembangan pokok sayur kat situ...
gembira rasanya hati bila tgk kawasan MY KITCHAN GARDEN dijaga rapi dan bersih..
pokok2 plak dah membesar..
dah tumbuh subur...

terima kasih kepada semua penyumbang dan penderma untuk projek ini...tidak kiralah apa jenis sumbangan sekalipun...duit...idea...tenaga...
tanpa bantuan semua..projek ini mungkin tidak berjaya...









Monday, July 14, 2008

epo etai etai a ya...lalalalalalala....

dengan penuh semangat dan keceriaan diorang nyanyi lagu ni...cam tak nak benti nyanyi pun ada...sonok tengok diorang sonok...tumpang gembira je...doakan diorang sentiasa gembira dan bila besar nanti diorang jadi orang berguna...
jomlah tengok diorang nyanyi...
video

AktIVitI pAS PErasMiaN...broommm!!

aktiviti yang berlaku apabila tamatnya perasmian My Kitchen Garden..kanak-kanak ASDAF berebut2 nak naik moto dibawa oleh abg2 Rider Malaya...sonoknye depe...
video

Sunday, July 13, 2008

PeRAsmIaN My KiTCheN GarDeN


13 Julai...
perasmian My Kitchen garden telah selamat dijalankan...rasa lega skit...penat tapi seronok..perasmian pun berjalan lancar...ramai yang datang..RMC, kawan2, sdara mara, staff Muslim Aid Asia...press pun datang, berita harian dan sinar harian...tunggu cite My Kitchen Garden masuk paper buat kali kedua lah ni...1st time cite tentang projek ni masuk kat sinar harian 11 Julai...
semua batas dah de pokok...tunggu besar dan membuahkan hasil 'buah@sayur'...tak sabar rasanya...tapi pokok2 tu kene monitor supaya membesar dengan baik dan boleh dimakan...pokok kacang dah start nak menjalar..sesape yang berminat...bolehlah datang menjenguk taman sayur tu..dah diberi tugas kat penghuni ASDAF supaya jaga pokok2 tu...setiap kumpulan perlu jaga 2-3 jenis pokok..
ni minggu last kat Muslim Aid Asia sebagai practical student..pasni kena cari keje..

Tuesday, July 8, 2008

PerKEmBanGAn PokOk

8 Julai...
ada pokok yang dah bercambah dan dah tumbuh segar bugar...huhu...tapi de gak pokok yang malu2 nak kuar dari tanah (tak mau tumbuh plak)..contohnya...sawi, bayam, dan timun...terpaksa lah semai lagi benih2 tu...tapi semai kat umah sbb takut budak2 tu korek cari biji benih bila nampak kami tanam (dulu diorg korek tanah cari biji benih kuchai yang kami tanam dalam pasu)...huhu...
terima kasih kat En Hazri yg bagi idea soh semai kat umah guna sarang telur (jimat kos)..kat umah dah bercambah dah pokok bayam dan petola...kat opis plak baru semai arini...bila dah besar...akan transfer pokok2 tu kat atas batas...mungkin dalam ari khamis atau jumaat..

tgklah pokok2 kami ni...

pokok yang disemai kat umah...jap je dah tumbuh...hasil lepas 3 hari disemai...
pokok ubi kayu dah bertunas...dah kuar daunsayur kailan yang dah makin besar...limau kasturi di dalam pagar...dah de buah..limau purut di luar pagar je....
serai wangi plak...di luar kawasan..dah tak muat dalam kawasan..huhu..dah kembali sihat..
kacang panjang dah besar..tapi de pokok yang daunnya dimakan ulat..
pokok pandan yang dah menghijau kembali

Wednesday, July 2, 2008

Fasa PemeRhatian dan UpGrade PrOjeK

2 Julai- 2 orang kakitangan MAA datang menolong semalam..mencangkul...menyiram..cover tanah dengan plastik itam..tanam bunga sekeliling pagar...slain tu, 2 orang sukarelawan juga turut serta iaitu En Powde dan En Hazri...keje diorang mencangkul....Cik Jennora pun datang skali menjenguk kanak-kanak tersebut membantu kami menyiapkan projek...skarang ni tunggu semua benih2 tu tumbuh membesar dengan sihat dan segar...terima kasih kepada yang hadir semalam....terima kasih daun keladi...lain kali jemputlah datang lagi...

ni perkembangan pokok2 yang dibeli hasil kutipan derma dan sumbangan pelbagai pihak terutamanya individu...
pokok limau purut yg dh sihat
limau kasturi dan segar dan baru kuar buah kecil2..
serai yg dijaga pun dah segar dan terus membesar
pokok sawi yg dah bercambah kt batas
pokok kacang panjang ni dh mula nak blaja melilit pagar